FindYourFish

Dwerggarnalen

Garnalen zijn fantastische beestjes om in het aquarium te hebben, en dat geldt ook zeker voor dwerggarnalen! Ze zijn altijd druk bezig met van alles en nog wat zonder het aquarium druk te laten lijken. Het zijn ook hele sociale beestjes en zijn altijd met elkaar bezig. Daarom moeten ze altijd in een groep van minimaal 15 worden aangeschaft. Als ze met minder zijn, bestaat er zelfs een kans dat ze niet eens gaan kweken!

Dwerggarnalen blijven klein, meestal rond 3 centimeter, wat ze geschikt maakt om te houden in kleinere aquaria. Daarentegen is het beter om ze in grotere aquaria te houden, omdat ze heel gevoelig zijn voor schommelingen in waterwaarden en stabiliteit lastig is te bereiken in kleine aquaria. Naast de gevoeligheid voor instabiele waterwaarden zijn garnalen ook zeer gevoelig voor verontreiniging en metalen in het water. Garnalen zijn dan ook vaak de eerste dieren in het aquarium die dood gaan als er iets mis is. Behalve stabiele (en juiste) waterwaarden hebben de meeste garnalen weinig eisen.

Er wordt veel beplanting zoals mos en andere fijnbladerige planten op prijs gesteld. Wanneer een garnaal verveld, duurt het even voordat ze weer een stevig pantser hebben. In die periode verstoppen ze zich graag in planten of hout. Haal de vervellingen niet uit het aquarium, de garnalen eten ze op en kunnen de voedingsstoffen goed gebruiken voor hun nieuwe pantser!

Het is ook zeker aan te bevelen om (schone) bladeren zoals catappa bladeren in het aquarium met garnalen te doen. Deze bladeren zorgen niet alleen voor schuilplaatsen en voedsel, maar catappa bladeren hebben ook een antibacteriele werking wat goed is voor de weerstand van je aquariumbewoners. Pas wel op als je al een lage PH hebt, want catappabladeren verlagen dit nog meer!

Zorg er ook voor dat als je dwerggarnalen neemt, deze niet het filter in kunnen komen. Ze gaan hier graag inzitten, maar het kan hun dood worden! Niet handig als je graag wil kweken. Je kan de filteringang afdekken met bijvoorbeeld een kousje. Zo kunnen ook de hele kleine garnalen niet het filter inkomen. Het nadeel hiervan is dat de doorstroming van het filter minder kan worden.

Aquariumgezelschap

Garnalen & kreeften

Over het algemeen kun je beter maar 1 soort dwerggarnaal in een aquarium houden. Veel dwerggarnalen zijn aan elkaar verwant en zullen dus gaan kruisen. Als je mooie blauwe dwerggarnalen en vuurgarnalen bij elkaar zet, zullen deze gaan kruisen waardoor de mooie kleuren verloren zullen gaan. Als je dit niet erg vindt kun je dit natuurlijk doen, maar het wordt niet aangeraden! Dwerggarnalen en waaierhandgarnalen kunnen wel prima in hetzelfde aquarium gehouden – mits de vereiste waterwaarden voor beide soorten overeen komen.

Dwerggarnalen kunnen ook prima met bepaalde soorten kreeften gehouden worden. Neem geen grote kreeften zoals Florida kreeften, deze zullen je garnalen opeten. Kleine kreeftsoorten kunnen over het algemeen wel prima met garnalen opschieten.

Vissen

Als je je garnalen goed wil kunnen zien of ermee wil kweken, kan je beter geen andere bewoners (een paar uitzonderingen daargelaten) bij de garnalen in het aquarium houden. Garnalen blijven maar klein en zijn het natuurlijke voedsel voor veel vissen, dus ontkom je er niet aan dat er garnalen worden opgegeten. Wil je wel vissen bij je garnalen houden, of garnalen in je gezelschapsaquarium houden? In principe is het mogelijk, maar denk eraan dat alles wat er in een vis zijn bek past, door hem wordt opgegeten. Zorg daarnaast voor veel schuilplekken zodat vervelde garnalen zich goed kunnen verstoppen en geen makkelijke prooi worden.

Kleine vissen zoals tetra’s kunnen over het algemeen prima bij garnalen. Volwassen garnalen worden met rust gelaten, en alleen de kleine babygarnalen kunnen gepakt worden. Wanneer er voldoende schuilplaatsen zijn zullen nog genoeg kleine garnalen het overleven om de kolonie te vergroten!