FindYourFish

Vuurgarnaal

Neocaridina Davidi - Cherry Shrimp

Een kolonie vuurgarnalen
Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Verband School
Waterlaag Overal
Levensduur 2 jaar
Lengte 2 - 3 cm
Waterwaarden
Temperatuur 15 - 26°C
PH 7 - 8
GH 8 - 20
Stroming Gemiddeld
 Een kolonie vuurgarnalen
 Een vrouwelijke vuurgarnaal
 De middelste twee garnalen zijn vrouwelijk, de linker en rechter garnalen mannelijk.
 Een vrouwelijke vuurgarnaal naast haar vervelling
 Een zwangere vuurgarnaal, de gele massa onder haar staart zijn de eitjes.

Vuurgarnalen zijn ontzettend leuke, actieve opruimers. Ze kunnen goed in gezelschapsaquaria, hoewel er dan wel rekening moet worden gehouden met medebewoners. Sommige vissen kunnen de vuurgarnaal voor voedsel aanzien. De vuurgarnaal is een van de gemakkelijkste garnalen om te houden, en wordt daarom vaak aangeraden als beginnersgarnaal. Maar vergis je niet, al zijn het de sterkste garnalen die je kunt houden, ze zijn ontzettend gevoelig voor verontreiniging in het water en zullen de eerste bewoners zijn die hieraan dood gaan!

Houd vuurgarnalen niet samen met grote (roof) vissen, deze zullen de garnalen aanzien als een lekker tussendoortje. Als een vuurgarnaal in de bek van een vis past, wordt hij opgegeten! Vuurgarnalen kunnen wel goed samen met kleine (scholen)vissen, maar wanneer het de bedoeling is dat alle babygarnalen het overleven kun je beter helemaal geen vissen bij je garnalen houden.

Omdat vuurgarnalen zo klein zijn en bijna niet vervuilen, zijn ze bij uitstek geschikt om in de kleinere nano aquaria te houden. Zorg er wel voor dat de waterwaarden niet teveel schommelen, hier kunnen ze niet goed tegen!

Gedrag

Vuurgarnalen zijn altijd druk bezig. Vaak zie je ze rondlopen terwijl ze druk bezig zijn met hun voorste pootjes. Het zijn ook ontzettend sociale beestjes. Ze worden ongelukkig als ze met een te kleine groep zijn, en vaak zullen ze niet eens gaan kweken als je ze in een groep van minder dan 10 stuks houdt. Wanneer de groep groot genoeg is, zal je ook steeds vaker interactie tussen de garnalen zien.

Vuurgarnalen groeien door te verschalen. Dit doen ze, afhankelijk van hun leeftijd, eens in de paar weken. Hoe jonger ze zijn, hoe vaker ze verschalen. Hele jonge garnalen verschalen zelfs elke paar dagen! Een paar dagen voor ze moeten verschalen stoppen ze met eten. Na het verschalen verstoppen ze zich tot hun nieuwe pantser is uitgehard. Hun oude pantser eten ze op, ze hebben de bouwstoffen hebben ze hard nodig! Haal de oude schalen dus nooit uit het aquarium.

Inrichting

Garnalen hebben veel verstopplekken nodig in de vorm van kienhout of fijnbladerige planten. Hier kunnen ze in schuilen na het verschalen, wanneer hun lijf nog niet opnieuw bepantsert is. Daarnaast zijn ze altijd erg gelukkig met (java)mos. Dit biedt veel schuilplekken voor zowel volwassen als babygarnalen. Dit is zeker aan te raden wanneer je garnalen in een gezelschapsaquarium met (kleine) vissen houdt! Zo groeien er altijd een paar baby's op om de kolonie aan te vullen.

Garnalen gaan graag in het filter zitten, maar dit kan ze fataal worden als ze worden opgezogen. Dek de filter in- en uitlaat af met bijvoorbeeld een panty zodat de garnalen er niet in kunnen komen. Pas wel op dat de doorstroming van het filter hierdoor niet verstoord wordt!

Voeding

Vuurgarnalen zijn echte alleseters, maar eten vooral plantaardig voedsel. Een deel van hun dieet bestaat uit algen, waardoor ze zelfs helpen het aquarium alg vrij te houden! Desondanks kan je het geen echte algeneters noemen. Daarnaast eten ze ook overtollig vissenvoer en afstervende plantendelen. Af en toe bijvoeren met spirulinatabletten, speciaal (zinkend) garnalenvoer en/of groente kan ook zeker geen kwaad! Zo komen zeker ze aan alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om goed te kunnen verschalen. Daarnaast eten ze ook graag mee van diepvries en levend voer!

Als er een vis/soortgenoot overlijdt ruimen de garnalen deze ook op. Pas echter wel op, als een vis aan een ziekte is overleden en de garnalen deze opeten, kunnen de garnalen ook ziek worden en zelfs overlijden! Het beste is om overleden vissen/garnalen zo snel mogelijk uit het aquarium te halen.

Geslachtsonderscheid

Volwassen vrouwtjesgarnalen zijn groter en roder van kleur dan mannetjes. Daarnaast hebben ze een groter pantser rond hun zwempootjes, omdat ze daar hun eitjes dragen wanneer ze "zwanger" zijn.

Opmerkingen

De wetenschappelijke benaming voor de vuurgarnaal was Neocaridina Heteropoda, maar dit is in 2013 veranderd naar Neocaridina Davidi.

Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Gedrag onderling Vredelievend
Verband School
Levensduur 2 jaar
Lengte 2 - 3 cm
Waterlaag Overal
Broedgedrag Dragend
Dieet Omnivoor/Algen
Waterwaarden
Temperatuur 15 - 26°C
PH 7 - 8
GH 8 - 20
Overig
Herkomst Gekweekt
Minimale lengte aquarium 30 cm
Minimaal aantal liters 30 L
Stromingssnelheid Gemiddeld
Moeilijkheidsgraad Makkelijk