FindYourFish

Algeneters

Elk aquarium krijgt het op den duur wel: algen! Normaal gesproken is een beetje alg helemaal niet erg – maar als je het niet mooi vindt of het teveel is geworden kan je een algeneter inzetten. Algeneters zijn er in alle soorten en maten. Er zijn algen etende vissen (waar het hier over gaat), garnalen en slakken – elk met hun eigen voor en nadelen. De een blijft klein en is een echte groepsvis, de ander wordt enorm en is liever alleen. Voor elk visbestand is er wel een algeneter die er perfect bij past, en ook nog eens helpt de algen in toom te houden. Nu is het wel zo dat niet alle algeneters dezelfde soorten algen eten, en is de een enorm fanatiek in algen wegwerken terwijl de ander af en toe een algje dat toevallig voor zijn neus groeit wegpakt. Voor alle algeneters is bijvoeren met bodemtabletten op basis van spirulina, of zelfs echt groenvoer zoals courgette, nodig.

Dat gezegd hebbende is een algeneter -hoe fanatiek ook- geen oplossing als je een explosief algenprobleem hebt. Een plotselinge algengroei betekent dat je aquarium niet in balans is, en een algeneter zal het probleem niet wegnemen. In het beste geval neemt hij alleen het gevolg (de algen) weg. Wilt u meer lezen over algen(bestrijding)? Dat kan hier.

Houd er ook rekening mee dat de meeste algeneters, hoewel ze vaak worden aangemerkt als zijnde “opruimploeg”, enorme vervuilers zijn! Vooral ancistrussen en soortgelijke algeneters hebben hier een handje van. Dit kan zelfs bijdragen aan het algenprobleem! De slechtste reden om een algeneter aan te schaffen is dan ook “voor het geval dat”. Zoals gezegd eet niet elke algeneter elke soort alg, en je weet van tevoren niet welke algensoort(en) in je aquarium gaan groeien. Als je een algeneter aanschaft terwijl je (nog) geen alg hebt, voeg je eigenlijk gewoon een vis met speciale behoeften aan je aquarium toe.

Algeneters zijn fantastische beestjes om naar te kijken, met elk hun eigen persoonlijkheid, maar zijn dus niet noodzakelijk om in een aquarium te hebben. Ze kunnen helpen algen in toom te houden, maar zijn niet de belangrijkste factor in algenbestrijding – dat is nog altijd de aquariaan! Neem een algeneter omdat je ze leuk vindt; niet om minder onderhoud te hoeven doen.