FindYourFish

Scholenvissen

Scholenvissen zijn een van de meest gehouden soorten vissen in het aquarium. Een mooie school vissen complementeert de blikvanger van het aquarium, of creëert sfeer in een gezelschapsaquarium. Als je een scholende vis in je aquarium zet, wil je natuurlijk wel dat hij juist dat doet: scholen! Maar dit gebeurt lang niet altijd wanneer de school eenmaal in het aquarium is geplaatst! Er zijn verschillende redenen voor vissen om wel - of juist niet- samen te scholen.

Bij scholende vissen wordt vaak gedacht aan een grote massa vissen, die dicht op elkaar allemaal dezelfde kant op zwemmen. Dit is het klassieke beeld van scholen. Zo’n school bestaat altijd uit een enkele soort - verschillende soorten vissen zullen nooit in zo’n school samen zwemmen. Dit komt doordat scholenvissen bepaalde herkenningstekens hebben. Dit kan de vorm van een bepaalde vin zijn, een streep, een stip of een ander patroon. Verschillende soorten hebben verschillende herkenningstekens, waardoor verschillende soorten niet samen zullen scholen.

Schoolgedrag is eigenlijk een stressreactie. Als een school in gevaar is, gaan ze dicht op elkaar allemaal dezelfde kant op zwemmen waardoor het voor een roofdier eruit kan zien alsof er een hele grote vis zwemt. Daardoor is de kans kleiner dat het roofdier aanvalt, en is de kans op overleven groter. Als het roofdier wel aanvalt, is het voor de school gemakkelijker om te ontwijken omdat het roofdier niet op een individueel visje kan focussen.

Daarnaast scholen vissen soms ook samen als er (zoals in het wild) heel veel (open) ruimte is, zonder beplanting of andere schuilplekken. Door in deze situatie samen te scholen, zijn ze als het ware voorbereid op gevaar en voelen ze zich veiliger.

Schooling vs. Shoaling

Behalve het klassieke scholen is er ook nog een ander soort schoolgedrag. Dit is het gedrag wat we in aquariums vaak zien. In het Nederlands hebben we er geen woord voor, maar in het Engels heet het “shoaling”. Bij “shoaling” zwemt een aantal groepjes vissen, niet perse van dezelfde soort, bij elkaar. Vaak is het wel zo dat de verschillende soorten ongeveer dezelfde vorm en formaat zijn. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten tetra’s. De groepjes blijven vaak losjes bij elkaar, maar zwemmen toch duidelijk in afzonderlijke groepjes die elk andere kanten opgaan en hun eigen ding doen.

Shoaling is het “scholen” zoals dat gezien wordt wanneer er te weinig vissen van een aantal scholen bij elkaar worden gezet. Als je je vissen echt wil laten scholen, moet je dus voldoende vissen van dezelfde soort hebben. Minimaal 10, maar meer is altijd beter! Het aantal vissen dat “nodig” hebt om ze te laten scholen, is echter ook afhankelijk van het formaat van het aquarium. Hoe groter het aquarium, hoe meer vissen je “nodig” hebt om ze te laten scholen.