FindYourFish

Crystal Black garnaal

Caridina cf Cantonensis "Crystal Black" - Crystal Black Shrimp / CBS

Crystal Black garnaal
Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Verband School
Waterlaag Overal
Levensduur 2 jaar
Lengte 2 - 3 cm
Waterwaarden
Temperatuur 22 - 25°C
PH 6 - 7
GH 6 - 8
Stroming Gemiddeld
 Crystal Black garnaal

De Crystal Black garnaal, ook wel CBS genoemd, is een prachtige garnaal. CBS hebben nagenoeg perfecte omstandigheden nodig om te overleven en kweken, en kunnen behoorlijk prijzig zijn. Het zijn zeker geen geschikte garnalen voor beginnende aquarianen.

CBS kunnen het beste in hun eentje in een speciaalaquarium worden gehouden. Zo kunnen de waterwaarden precies goed worden gehouden, zonder dat er rekening andere bewoners hoeft te worden gehouden. Een CBS aquarium hoeft niet groot te zijn, een nano aquarium is al groot genoeg. Het is wel gemakkelijker om ze in een groter aquarium te houden: hoe groter het aquarium, hoe stabieler de waterwaarden blijven. CBS kunnen, net als alle garnalensoorten, niet tegen schommelende waterwaarden en CBS zijn hier extra gevoelig voor.

Gedrag

Garnalen zijn altijd druk bezig. Ze lopen altijd rond terwijl ze voedsel uit de bodem plukken met hun voorste pootjes. Ze zijn ontzettend sociaal en worden erg ongelukkig wanneer hun kolonie te klein is. Vaak zullen ze niet eens gaan kweken wanneer je ze met minder dan 10 stuks houdt. Wanneer de kolonie groot genoeg is, zal je ook steeds vaker interactie tussen de garnalen zien en zullen ze zich meer durven laten zien.

Garnalen groeien door te verschalen. Dit doen ze, afhankelijk van hun leeftijd, eens in de paar weken. Hoe jonger ze zijn, hoe vaker ze verschalen. Een paar dagen voor ze verschalen stoppen ze met eten. Wanneer ze zijn verschaald zullen ze zich verstoppen tot hun nieuwe pantser is uitgehard. Hun oude pantser eten ze op. Haal de oude schalen nooit uit het aquarium. Ze hebben de voedingsstoffen hard nodig!

Inrichting

Garnalen hebben het liefst een zwaar beplante omgeving met veel verstopplekken in de vorm van kienhout. Ze zijn dol op mossen en die mogen dan ook niet ontbreken!

CBS hebben specifieke waterwaarden nodig. Wanneer je kraanwater erg afwijkt van de waarden die de CBS nodig hebben, kan je een watervoorbereider of een speciale bodem voor (Crystal Black) garnalen gebruiken.

Houd er rekening mee dat (vooral kleine) garnalen de neiging hebben om in het filter te gaan zitten, en hierdoor dood kunnen gaan. Om dit te voorkomen kan je ervoor zorgen dat ze niet het filter in kunnen komen door bijvoorbeeld een panty over de filterinlaat te spannen. Houd er hierbij wel rekening mee dat de doorstroming van het filter verminderd en de filterinlaat hierdoor sneller verstopt raakt.

Voeding

CBS zijn echte alleseters. Wanneer je ze met vissen houdt, zullen ze overgebleven voedsel opeten en zelfs mee-eten van diepvriesvoer. Daarnaast eten ze kleine beetjes van de algen die er in het aquarium zijn te vinden. Het is wel belangrijk om ze bij te voeren met zinkend (garnalen)voer.

In een speciaalaquarium kan je ze het beste voeren met bodemtabletten of (zinkend) granulaatvoer, afgewisseld met speciaal garnalenvoer en groenvoer zoals courgette. Het is zeer belangrijk om gevarieerd te voeren, zodat ze alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om gezond te blijven.

Geslachtsonderscheid

Volwassen vrouwtjesgarnalen zijn groter dan de mannetjes. Daarnaast hebben ze een groter pantser rond hun zwempootjes, omdat ze daar hun eitjes dragen wanneer ze "zwanger" zijn.

Opmerkingen

Crystal Black garnalen zijn eigenlijk dezelfde soort als Crystal Red garnalen. Het verschil zit enkel in de kleur. Crystal Black garnalen hebben een recessief gen wat de rode kleur van Crystal Red garnalen veroorzaakt. Wanneer een babygarnaal dit recessieve gen van beide ouders krijgt, wordt deze rood. Met deze rode CB nakomelingen is verder gekweekt en zo is de CRS ontstaan. Soms kan het voorkomen dat wanneer je CB garnalen kweekt er een nakomeling hiervan rood wordt.

CBS worden selectief gekweekt in verschillende kleurpatronen en kleurverhoudingen. De verschillende kweekvarianten worden ingedeeld in gradaties. De gradaties worden bepaald door de hoeveelheid wit, zwart en vorm van de banden. Grofweg gezegd krijgt een garnaal een hogere gradatie wanneer deze meer wit dan zwart gekleurd is en mooie, strakke kleurbanden heeft. Hoe hoger de gradatie, hoe duurder de garnaal.

Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Gedrag onderling Vredelievend
Verband School
Levensduur 2 jaar
Lengte 2 - 3 cm
Waterlaag Overal
Broedgedrag Dragend
Dieet Omnivoor/Algen
Waterwaarden
Temperatuur 22 - 25°C
PH 6 - 7
GH 6 - 8
Overig
Herkomst Azie
Minimale lengte aquarium 30 cm
Minimaal aantal liters 30 L
Stromingssnelheid Gemiddeld
Moeilijkheidsgraad Moeilijk