FindYourFish

Algen

Wilt u meer weten over specifieke algen en hun oorzaak/bestrijding? Onderaan deze pagina staat een lijst met alle beschikbare algen uit de database met hun oorzaak en bestrijdingsmethoden.

De een ziet ze als een teken dat het aquarium goed is ingedraaid, de ander als een ongewenste plaag… algen! Een beetje alg kan het aquarium een natuurlijker aanzien geven, en zelfs goed zijn voor de balans van de bak. Daarnaast kan het als voer dienen voor verschillende aquariumbewoners. Maar als de algen explosief groeien of de complete bak overnemen, wordt het een probleem.

Wanneer je ziet dat er (ongewenste) algen beginnen te groeien is het belangrijkste om na te gaan wat de oorzaak is, en hier natuurlijk een oplossing voor te bedenken. Daarnaast is het zaak om de algen zo snel mogelijk te verwijderen, om zo verspreiding tegen te gaan. Dat betekent begroeide planten snoeien, ramen en stenen schoonkrabben, hout schoonborstelen... Noem maar op!

Algemene oorzaak en bestrijding algengroei

Algen groeien, net als planten, als er voldoende voedingsstoffen, licht en water zijn. Water is er natuurlijk van overvloed in een aquarium – maar de andere factoren kun je beinvloeden om zo de algengroei te onderdrukken. Algen beginnen namelijk vooral te groeien wanneer er een overvloed is van voedingsstoffen en/of licht.

Licht

De hoeveelheid licht is doorgaans het gemakkelijkst te veranderen – zet het aquarium op een plek waar geen direct zonlicht op valt en gebruik een tijdsklok voor de lampen zodat deze niet te lang aan blijven staan. 8-10 uur lang per dag de verlichting aan is meer dan voldoende om de planten te laten groeien, en je kunt deze tijdsperiode zo instellen dat de verlichting aan is wanneer je thuis bent.

Voedingsstoffen

De hoeveelheid voedingsstoffen in het water is lastiger om onder controle te houden. Normaal gesproken gebruiken de planten (mits aanwezig) de beschikbare voedingsstoffen in het water, maar het kan gebeuren dat er een algemeen overschot aan voedingsstoffen is, of dat deze niet in balans zijn. Er hoeft maar van een voedingsstof teveel aanwezig te zijn om algen te laten groeien. Daarom is het belangrijk om regelmatig je waterwaarden te meten – zeker als je extra voedingsstoffen toevoegt – om zo te bepalen of er een overschot ontstaat.

Een algemeen overschot is het gemakkelijkste te verhelpen. Als je geen levende planten in het aquarium hebt, kan het zeker de moeite waard zijn om deze toch aan te schaffen wanneer je een algenprobleem hebt (mits dit bij het visbestand/biotoop past). De planten zullen veel van de voedingsstoffen in het water gebruiken, waardoor de algen minder kans krijgen om te groeien. Als je al wel planten hebt, kun je er meer kopen (vooral snelgroeiers verbruiken veel voedingsstoffen) of minder plantenvoeding toevoegen. Daarnaast kan je ook grotere waterverversingen doen.

Wanneer het gaat om losse bestanddelen, zijn nitraat, fosfaat en/of ijzer vaak de boosdoeners. Een te hoge dosis fosfaat wordt meestal veroorzaakt door overvoeren, nitraat wordt gevormd door de uitwerpselen van de vissen, en ijzer zit meestal in toegevoegde plantenvoeding. Doe waterverversingen als dit nodig is, maar het belangrijkste is om de oorzaak voor de hoge voedingswaarden te achterhalen en weg te nemen. Er zijn ook filtersponzen verkrijgbaar die bepaalde elementen uit het water filteren. Vooral voor aquaria zonder beplanting kan het helpen deze te aan te schaffen.

Overvoeren is waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van plotselinge algengroei. Beginnende aquarianen geven vaak teveel voer omdat het lastig is in te schatten hoeveel voer je nieuwe visjes nodig hebben. Daarnaast kan het ook gebeuren dat de meest gulzige vis in het aquarium overlijdt waardoor je veel minder hoeft te voeren, maar je nog even moet wennen. Overgebleven voer verhoogt de fosfaatwaarden in het water. Hier groeien algen heel goed op. Als overvoeren de oorzaak is, kan minder voeren je al heel wat waterverversingen -en dus werk- besparen!

Glutaaraldehyde

Als je algen maar niet weggaan door dosering van de voedingsstoffen, kun je als uiterste redmiddel kan je ook overgaan tot het gebruik van Flourish Excel en soortgelijke aquarium supplementen. Dit wordt geadverteerd als “vloeibare CO2”, en er zit een stof in dat algen zeer effectief doodt; glutaaraldehyde. Er kleven echter wel nadelen aan het gebruik hiervan.

Glutaaraldehyde is zeer schadelijk voor zowel mens als dier – dat geldt dus ook voor je aquariumbewoners! Omdat je maar een relatief lage dosering toevoegt merken de meeste vissen er weinig tot niets van, maar veel gevoelige bewoners zoals slakken, garnalen en sommige vissen kunnen er wel ziek van worden of zelfs doodgaan. Zelfs als je binnen de aanbevolen dosering blijft! Daarnaast, is het zoals gezegd, ook schadelijk voor mensen. Glutaaraldehyde is irriterend als je het inademt, op je huid of in je ogen krijgt. Pas er vooral mee op als je astma hebt.

Daarnaast moet dit elke dag, vlak voor de lampen aan gaan, aan het aquarium worden toegevoegd. Als je het een dag (of een paar dagen) vergeet, kan dit het effect al verminderen. Je kan er ook niet zomaar mee stoppen – het gebruiken van glutaaraldehyde is symptoombestrijding, wat betekent dat de oorzaak van de algengroei niet wordt weggenomen. Als je dus stopt met het toevoegen, komen de algen net zo hard weer terug.

Algen database

NaamOorzaakKleurGroeisnelheid
DraadalgCO2 tekortGroenSnel