FindYourFish

Dwerggoerami

Trichogaster Lalius - Dwarf Gourami

Mannelijke dwerggoerami
Eigenschappen
Gedrag Territoriaal
Verband Koppel/Harem
Waterlaag Midden/Boven
Levensduur 3 jaar
Lengte 5 - 7 cm
Waterwaarden
Temperatuur 22 - 28°C
PH 6 - 8
GH 5 - 16
Stroming Weinig
 Mannelijke dwerggoerami
 Wazige foto, maar het verschil tussen de mannelijke (rechts) en vrouwelijke (links) gourami's zijn wel te zien! Het mannetje heeft felle kleuren en het vrouwtje is grijzig van kleur.
 Mannelijke dwerggourami

De dwerggoerami is een prachtige vis met een uitgesproken karakter. Ze zijn ontzettend leuk om te bekijken en ze komen ook vaak naar jou kijken! Het zijn territoriale vissen, vooral als ze een nest hebben, waardoor ze voldoende ruimte nodig hebben. De minimale aquariumlengte van 80cm is dan ook het absolute minimum voor een koppeltje dwerggoerami's!

Gedrag

Dwerggoerami's zijn leuke vissen met een karakter. Geen vis is hetzelfde, waardoor het kan voorkomen dat de een agressief is naar medebewoners en de ander geen vlieg kwaad doet. Ze laten medebewoners meestal met rust. Alleen in de paartijd worden andere vissen niet in de buurt van het nest getolereerd. Ze zijn vooral territoriaal naar andere vissen wanneer ze een nestje hebben, en kunnen zelfs lichtelijk agressief reageren.

Mannelijke dwerggoerami's zijn verdraagzaam naar vrouwtjes - tenzij hij een nest bouwt, dan mag het vrouwtje ook niet in de buurt komen tenzij ze is uitgenodigd - en zeer territoriaal naar andere mannetjes. Koop ze dan ook altijd als koppel of als een enkel mannetje met meerdere vrouwtjes! Neem enkel meerdere mannetjes als het aquarium groot genoeg is, en dan altijd met meer vrouwtjes dan mannetjes.

De andere aquariumbewoners moeten vredelievende, rustige vissen zijn die niet aan de sprieten van de dwerggoerami gaan knabbelen. Goerami's kunnen overlijden wanneer hun sprieten te erg beschadigen!

Inrichting

Dwerggoerami's ademen aan het wateroppervlakte met een speciaal orgaan, dus een schoon wateroppervlakte is ook een vereiste om de vissen zo gezond mogelijk te houden. Daarnaast moet het aquarium worden afgedekt. Dit heeft twee redenen: om de lucht in het aquarium ongeveer dezelfde temperatuur als het water te houden (wederom in verband met het ademen) en anderzijds om te voorkomen dat de dwerggoerami's het aquarium uit kunnen springen.

De stroming in het aquarium mag ook niet te sterk zijn. In het wild leven dwerggoerami's vooral in stilstaand of langzaam stromend water, en zijn hier dan ook op aangepast. Als de stroming te sterk is, en de vis nergens kan rusten, kan deze langzaam uitgeput raken. Daarnaast blijft het nest niet intact als het oppervlakte te snel stroomt.

Drijfplanten of planten die langs de oppervlakte groeien zijn een vereiste. Hier kunnen de dwerggoerami's hun schuimnesten in bouwen. Wanneer het mannetje geen schuimnest kan maken, bestaat de mogelijkheid dat het vrouwtje overlijdt omdat ze haar eitjes niet kwijt kan. Daarnaast moet er voldoende beplanting zijn zodat het vrouwtje zich voor het mannetje kan verstoppen, aangezien deze het vrouwtje soms nogal kan najagen.

Voeding

Dwerggoerami's zijn omnivoren met een voorkeur voor vlees. Ze accepteren droogvoer zoals vlokvoer en granulaat, maar blijven gezonder (en mooier) bij een gevarieerd dieet van vooral diepvries- en levend voer.

Geslachtsonderscheid

Mannetjes zijn fel oranje met fluorescent blauwe strepen gekleurd, en vrouwtjes zijn wit-grijs met vage gele en blauwe strepen. Daarnaast heeft het vrouwtje een bollere buik, en blijft ze kleiner dan het mannetje.

Eigenschappen
Gedrag Territoriaal
Gedrag onderling Territoriaal
Verband Koppel/Harem
Levensduur 3 jaar
Lengte 5 - 7 cm
Waterlaag Midden/Boven
Broedgedrag Schuimnestbouwer
Dieet Omnivoor
Waterwaarden
Temperatuur 22 - 28°C
PH 6 - 8
GH 5 - 16
Overig
Herkomst Azie
Minimale lengte aquarium 80 cm
Minimaal aantal liters 80 L
Stromingssnelheid Weinig
Moeilijkheidsgraad Gemiddeld