FindYourFish

Slaketende slak

Clea Helena - Assassin Snail

Slaketende slak
Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Verband School
Waterlaag Bodem
Levensduur 5 jaar
Lengte 2 - 3 cm
Waterwaarden
Temperatuur 20 - 27°C
PH 6 - 8
GH 5 - 15
Stroming Gemiddeld
 Slaketende slak
 Slaketende slak eet een poelslakje
 Parende helena's
 Helena's graven zich in

De Clea Helena, ook wel de Anentome Helena of Helena genoemd, is een leuke slak die prima in kan worden gezet bij een slakkenplaag. Door hun kleine formaat kunnen ze zelfs zonder problemen in de kleine nano aquaria. Helena's zijn mannelijk of vrouwelijk. Ze zijn dus niet tweeslachtig zoals de meeste slakken. Kweken gaat erg langzaam. Ze leggen alleen eitjes (een per keer) wanneer ze slakken te eten krijgen. Daarna duurt het een aantal weken voor het eitje uitkomt. Ze worden zelf dus niet snel een plaag!

Gedrag

Helena's zijn groepsdieren. Het wordt dan ook aangeraden om er minimaal 6 aan te schaffen. Je zult ze ook vaak bij elkaar in de buurt ingegraven zien zitten!

Helena's jagen op slakken door zich in te graven in het substraat, zodat alleen hun "slurf" nog boven de bodem uitsteekt. Hiermee voelen ze beweging, en wanneer er een slak langs komt wordt deze gegrepen door de Helena. Soms jagen Helena's ook actief op hun prooi maar dit komt minder vaak voor. Ook slakken die groter zijn dan zijzelf worden gegrepen: soms werken Helena's zelfs samen! Pas dus op met het introduceren van Helena's in aquaria met gewenste slakken. Introduceer Helena's ook niet in aquaria met andere slakkeneters, zij zullen de Helena's gewoon opeten.

Inrichting

Helena's hebben geen eisen aan de inrichting van het aquarium. Als je hun natuurlijke (jaag)gedrag wilt zien, is het wel aan te raden een fijne grindbodem of zandbodem te gebruiken.

Voeding

Slaketende slakken eten, zoals hun naam al zegt, voornamelijk slakken. Wanneer er geen slakken te vinden zijn eten ze algen, rottende plantenresten en overtollige voedselresten van de andere aquariumbewoners. Daarnaast worden ook overleden vissen en garnalen opgegeten. Pas hier wel mee op, want als een vis is overleden aan een ziekte kan de slaketende slak hier op zijn beurt ook weer ziek van worden of zelfs overlijden!

Wanneer er voldoende eten is te vinden hoeven ze niet speciaal bijgevoerd te worden. Als je ze wel bij wilt voeren is zinkend voer voor bodembewoners altijd goed!

Geslachtsonderscheid

Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke Helena's is voor zover bekend niet te zien.

Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Gedrag onderling Vredelievend
Verband School
Levensduur 5 jaar
Lengte 2 - 3 cm
Waterlaag Bodem
Broedgedrag Substraatbroeder
Dieet Omnivoor/Slakken
Waterwaarden
Temperatuur 20 - 27°C
PH 6 - 8
GH 5 - 15
Overig
Herkomst Azie
Minimale lengte aquarium 30 cm
Minimaal aantal liters 20 L
Stromingssnelheid Gemiddeld
Moeilijkheidsgraad Makkelijk