FindYourFish

Corydoras Sterbai

Corydoras Sterbai - Sterba's Cory

Corydoras Sterbai
Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Verband School
Waterlaag Bodem
Levensduur 7 jaar
Lengte 6 - 7 cm
Waterwaarden
Temperatuur 23 - 26°C
PH 7 - 8
GH 5 - 12
Stroming Weinig/Gemiddeld
 Corydoras Sterbai

Corydoras zijn fantastische visjes die in elk gezelschapsaquarium passen, en de corydoras Sterbai is hier geen uitzondering op! Door zijn formaat kan de Sterbai ook bij grotere vissen geplaatst worden zonder risico te lopen dat ze worden opgegeten.

Gedrag

De corydoras Sterbai is een vrolijk, speels groepsvisje. In een groep van voldoende grootte kan je ze altijd bij elkaar in de buurt zien grondelen, uitrusten en zelfs spelen. Het zijn zeer vredelievende vissen, en kunnen heel goed samen met andere vredelievende (bodem)bewoners. Af en toe kan je ze naar het wateroppervlakte zien schieten en adem halen. Dit is normaal gedrag en niks om je zorgen om te maken, tenzij ze dit heel erg vaak doen. Dan kan het zijn dat er te weinig zuurstof in het water aanwezig is.

Corydoras kunnen het beste niet worden gecombineerd met agressieve vissen. Ze hebben een verdedigingsmechanisme met stekels waardoor agressieve vissen niet alleen de corydoras kunnen verwonden, maar ook zichzelf.

Ook een combinatie met dwerggarnalen is af te raden wanneer je alle babygarnalen groot wilt brengen. Corydoras zijn geen rovers, maar verkennen hun omgeving door middel van “proeven”. Als ze hierbij een babygarnaal tegenkomen (en de babygarnaal niet wegspringt) komt deze in de bek van de corydoras waarna hij weer wordt uitgespuugd. Veel babygarnalen overleven dit niet.

Inrichting

Corydoras grondelen in de bodem naar voedsel. Om hun baarddraden niet te beschadigen hebben ze daarom een bodem van fijn zand nodig. Het is ook mogelijk om alleen een "pleintje" met fijn zand te maken. De rest van de bodem moet dan wel uit fijn, afgerond grind bestaan zodat ook hier hun baarddraden niet beschadigen.

Verder hebben ze graag wat verstopplekken in de vorm van kienhout en grootbladerige planten. Hoe meer verstopplekken, hoe vaker je ze zult zien. Je zult ze vaak zien uitrusten op de bladeren van grootbladerige planten!

Voeding

De corydoras Sterbai is een echte alleseter. Niet alleen eet hij droogvoer, diepvriesvoer en levend voer, maar ook groenvoer en af en toe wat algen! Het zijn dus goede opruimers, maar het is wel belangrijk om ze ook gericht te voeren door middel van zinkend voer. Zo weet je zeker dat ze voldoende voedsel krijgen. Daarnaast is een gevarieerd dieet erg belangrijk om ze gezond en gelukkig te houden.

Geslachtsonderscheid

Vrouwelijke corydoras zijn wat breder/boller dan de mannetjes, en mannetjes hebben een iets spitsere rugvin.

Opmerkingen

Veel Corydoras hebben een zelfverdedigingsmechanisme waarbij ze een gifstof kunnen afgeven. Dit gebeurd bijvoorbeeld tijdens vervoer, en kan fataal zijn voor henzelf en vooral voor andere vissen die hiermee in contact komen. Let er bij aanschaf op dat er niet te veel corydoras in dezelfde zak worden gezet, en al helemaal niet bij andere vissen!

Daarnaast hebben corydoras ook stekels die ze uitzetten wanneer ze gestressed zijn. Het is erg pijnlijk om deze in je huid te krijgen, en wondjes kunnen gaan ontsteken. Daarnaast is het goed om voorzichtig te zijn wanneer je ze wilt uitvangen, omdat ze met deze stekels in netjes en dergelijke verstrikt kunnen raken.

Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Gedrag onderling Vredelievend
Verband School
Levensduur 7 jaar
Lengte 6 - 7 cm
Waterlaag Bodem
Broedgedrag Substraatbroeder
Dieet Omnivoor
Waterwaarden
Temperatuur 23 - 26°C
PH 7 - 8
GH 5 - 12
Overig
Herkomst Zuid-Amerika
Minimale lengte aquarium 80 cm
Minimaal aantal liters 100 L
Stromingssnelheid Weinig/Gemiddeld
Moeilijkheidsgraad Gemiddeld