FindYourFish

Panda Corydora

Corydoras Panda - Panda Cory

Corydoras Panda
Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Verband School
Waterlaag Bodem
Lengte 4 - 5 cm
Waterwaarden
Temperatuur 21 - 26°C
PH 6 - 8
GH 1 - 15
Stroming Gemiddeld
 Corydoras Panda
 Een groepje corydoras panda
 Grondelende cory

Corydora's zijn zeer actieve, sociale vissen. Ze zijn een echte aanwinst in bijna elk aquarium! Cory's zijn echte scholenvissen, dus het beste is om ze met minimaal 8 stuks te houden. De corydoras panda is te herkennen aan zijn karakteristieke kleurtekening, die erg op de kleurtekening van een panda lijkt.

Gedrag

Corydora's zijn hele energieke, speelse visjes. Ze zijn de hele dag bezig met de bodem doorzoeken naar voedsel, of liggen ergens met zijn allen uit te rusten. Soms kun je ze naar de oppervlakte zien schieten om lucht te happen. Zolang dit niet te vaak gebeurd is er niets aan de hand! Als ze dit heel vaak doen kan het een teken zijn dat er te weinig zuurstof in het water zit.

Corydora's zijn zeer vredelievend naar elkaar en andere aquariumbewoners. Let wel op met agressieve vissen, corydora's hebben een zelfverdedigingsmechanisme met scherpe stekels.

Inrichting

Corydora's hebben weinig eisen aan het aquarium. Het is wel belangrijk om een bodem van afgerond grind of zand te hebben. Bij het zoeken naar voedsel graven corydora's met hun baarddraden door de bodem, en bij een verkeerde bodem kunnen deze beschadigen. Zorg er ook voor dat er een open plek op de bodem is waar ze naar hartenlust kunnen grondelen!

Verder stellen ze veel beschutting in de vorm van (drijf)planten, kienhout en/of stenen op prijs. Hoe meer schuilplaatsen (en soortgenoten), hoe meer je ze zult zien!

Voeding

Cory's zijn echte omnivoren en eten alle overgebleven voedselresten die ze tegenkomen. Voor hun gezondheid is het wel belangrijk om ze af en toe bij te voeren met bodemtabletten, levend- en diepvriesvoer. Houd wel rekening met het formaat van hun bek, deze is erg klein waardoor ze niet te groot voer kunnen eten.

Geslachtsonderscheid

Vrouwtjes corydora's worden iets groter en vooral breder dan mannetjes. Verder zijn er geen verschillen te zien.

Opmerkingen

Veel Corydora's hebben een zelfverdedigingsmechanisme waarbij ze een gifstof kunnen afgeven. Dit gebeurd bijvoorbeeld tijdens vervoer, en kan fataal zijn voor henzelf en vooral voor andere vissen die hiermee in contact komen. Let er bij aanschaf op dat er niet te veel corydora's in dezelfde zak worden gezet, en al helemaal niet bij andere vissen!

Daarnaast hebben corydora's ook stekels die ze uitzetten wanneer ze gestressed zijn. Het is erg pijnlijk om deze in je huid te krijgen, en wondjes kunnen gaan ontsteken. Daarnaast is het goed om voorzichtig te zijn wanneer je ze wilt uitvangen, omdat ze met deze stekels in netjes en dergelijke verstrikt kunnen raken.

Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Gedrag onderling Vredelievend
Verband School
Lengte 4 - 5 cm
Waterlaag Bodem
Broedgedrag Substraatbroeder
Dieet Omnivoor
Waterwaarden
Temperatuur 21 - 26°C
PH 6 - 8
GH 1 - 15
Overig
Herkomst Zuid-Amerika
Minimale lengte aquarium 60 cm
Minimaal aantal liters 60 L
Stromingssnelheid Gemiddeld
Moeilijkheidsgraad Makkelijk