FindYourFish

Kleinste Dwergkreeft

Cambarellus Diminutus - Dwarf Crayfish

Cambarellus Diminutus
Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Verband School
Waterlaag Bodem
Levensduur 2 jaar
Lengte 3 - 4 cm
Waterwaarden
Temperatuur 20 - 26°C
PH 7 - 8
GH 2 - 18
Stroming Gemiddeld
 Cambarellus Diminutus
 Cambarellus Diminutus naast een verschaling
 Cambarellus Diminutus
 Cambarellus Diminutus beklimt de achterwand
 Cambarellus Diminutus op een stuk kienhout

Zoals de naam al aangeeft is de cambarellus diminutus de kleinste dwergkreeft. Het zijn leuke, speelse kreeftjes die geen vlieg (of vis) kwaad doen!

Gedrag

De kleinste dwergkreeft is een echt groepsdiertje en zal niet gaan kweken als ze met te weinig zijn. Pas wanneer je een groepje van een stuk of 6 hebt, zullen ze het leukste gedrag gaan vertonen. Meer kreeftjes (als het aquarium groot genoeg is) is natuurlijk altijd beter!

De kleinste dwergkreeft is eigenlijk altijd bezig. Ze lopen rond op zoek naar schuilplaatsen, zoeken naar eten of klimmen in de planten.

Ondanks dat het echte groepsdiertjes zijn, kunnen ze wel lichtelijk territoriaal naar elkaar doen. Vaak komt het erop neer dat beide kreeftjes een dreigende houding aannemen, en dat een van de twee vervolgens afdruipt. Soms zullen ze een beetje gaan sparren, en een enkele keer verliest een kreeftje een schaar, maar ze zullen elkaar nooit doden.

Wanneer een kreeftje een (of beide) scharen verliest zullen deze weer aangroeien in een of meerdere verschalingen. Het kan overigens ook voorkomen dat een kreeftje een schaar door het verschalen verliest. Ook dan groeit deze gewoon weer aan wanneer het kreeftje de volgende keer verschaalt. Laat de schalen altijd in het aquarium liggen, de kreeftjes eten deze gewoon weer op en kunnen de voedingsstoffen goed gebruiken!

Inrichting

Voldoende verstopplekken in de vorm van kienhout, stenen en planten is een vereiste om dit leuke kreeftje te kunnen houden, en om ervan te kunnen genieten! Hoe meer verstopplekken, hoe meer je ze zult zien en hoe groter de kans dat ze gaan kweken. Een fijn substraat in de vorm van fijn grind of zand is eigenlijk ook een must, daar ze soms een beetje willen graven om hun verstopplek te perfectioneren. Dat gezegd hebbende zijn het geen echte gravers, dus je hoeft niet bang te zijn dat ze je bak gaan verbouwen of planten gaan ontwortelen!

Omdat sommige kreeftjes echte klimmers zijn, is het nodig om het aquarium goed afgesloten te houden omdat ze anders kunnen ontsnappen.

Voeding

De kleinste dwergkreeft is een omnivoor en zal alles eten wat hij tegenkomt. Algen, overgebleven vissenvoer, rottende plantendelen.. Noem maar op! Daarnaast eet hij op zijn tijd graag diepvries en levend voer. Het belangrijkste is dat ze gevarieerd eten krijgen, zodat ze alle voedingsstoffen binnen krijgen die ze nodig hebben om te verschalen.

In tegenstelling tot de grotere kreeften die er voor het aquarium te krijgen zijn, blijft de kleinste dwergkreeft in principe van de andere vissen en garnalen af. Alleen wanneer ze te weinig gevoerd worden, kan het voorkomen dat ze actief op medebewoners gaan jagen. Dit is gemakkelijk te voorkomen door bij te voeren met speciaal zinkend voer voor bodembewoners of kreeften.

Geslachtsonderscheid

Het is lastig om de mannetjes van de vrouwtjes te onderscheiden. Over het algemeen worden volwassen vrouwtjes iets groter dan de mannetjes.

Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Gedrag onderling Vredelievend
Verband School
Levensduur 2 jaar
Lengte 3 - 4 cm
Waterlaag Bodem
Broedgedrag Dragend
Dieet Omnivoor
Waterwaarden
Temperatuur 20 - 26°C
PH 7 - 8
GH 2 - 18
Overig
Herkomst Amerika
Minimale lengte aquarium 30 cm
Minimaal aantal liters 30 L
Stromingssnelheid Gemiddeld
Moeilijkheidsgraad Makkelijk