FindYourFish

Indische Modderkruiper

Pangio Kuhlii - Kuhli Loach

Een jonge Pangio Kuhlii.
Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Verband School
Waterlaag Bodem
Levensduur 10 jaar
Lengte 10 - 12 cm
Waterwaarden
Temperatuur 22 - 28°C
PH 6 - 8
GH 5 - 9
Stroming Gemiddeld
 Een jonge Pangio Kuhlii.

De Indische Modderkruiper, soms ook Reuzenkuhli genoemd, is een actieve, fascinerende vis. Het zijn echte opruimers die de hele dag bezig zijn.

Gedrag

Kuhli's zijn onzettend sociale vissen. Ondanks dat het geen echte scholenvis is, hebben ze wel soortgenoten nodig! Als je er maar eentje hebt, zal deze zich verstoppen en zal je hem niet zien. Pas als je er een stuk of 6 (of zelfs meer) hebt zal je ze overdag gaan zien. Ze liggen het liefst bij elkaar in de schaduw van planten naar eten te zoeken, of verkennen samen het aquarium.

Het zijn ontzettend actieve vissen en dat laten ze soms goed merken! Af en toe zullen ze door het aquarium gaan racen zonder dat er een duidelijke oorzaak voor is. Als ze besluiten dat het "speelkwartier" weer voorbij is gaan ze in de planten hangen of op de bodem liggen uitrusten. Het zijn echte clowns en ontzettend dappere, nieuwsgierige visjes!

Inrichting

Kuhli's hebben een bodem van afgerond grind of zand nodig, omdat ze graag in de bodem zoeken naar eten. Als de bodem te grof/scherp is, breken hun baarddraden af. Daarnaast hebben ze verstopplekken nodig in de vorm van kienhout of stenen, en worden ze ontzettend blij van beplanting! Hoe meer beschutting/verstopplekken, hoe vaker je ze zult zien.

Pas wel op met kleine kiertjes in de (eventuele) achterwand en/of filterinlaten, kuhli's zijn ontzettend nieuwsgierig en gaan overal in proberen te komen. Dek filter in- en uitlaten af als dit mogelijk is.

Voeding

Het zijn echte omnivoren en eten alles wat ze tegenkomen. Vlokvoer/granulaat, bodemtabletten, diepvriesvoer, levend voer... Alles wordt in dank aangenomen! Zoals met alle bodembewoners is het wel belangrijk om goed in de gaten te houden of er genoeg voer voor ze overblijft, of bij te voeren met speciaal zinkend voer voor bodembewoners. Zeker als je verlegen kuhli's hebt!

Geslachtsonderscheid

Het is heel lastig om geslacht te onderscheiden, maar volwassen vrouwtjes zijn vaak groter/dikker dan volwassen mannetjes.

Opmerkingen

Er zijn veel verschillende soorten Kuhli's in de dierenwinkels te verkrijgen, en bijna allemaal worden ze verkocht onder de naam Pangio Kuhlii. De echte Pangio Kuhli is echter te herkennen aan de regelmatige bruine banden.

Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Gedrag onderling Vredelievend
Verband School
Levensduur 10 jaar
Lengte 10 - 12 cm
Waterlaag Bodem
Broedgedrag Substraatbroeder
Dieet Omnivoor
Waterwaarden
Temperatuur 22 - 28°C
PH 6 - 8
GH 5 - 9
Overig
Herkomst Azie
Minimale lengte aquarium 60 cm
Minimaal aantal liters 40 L
Stromingssnelheid Gemiddeld
Moeilijkheidsgraad Makkelijk