FindYourFish

Kardinaaltetra

Paracheirodon Axelrodi - Cardinal Tetra

Kardinaaltetra
Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Verband School
Waterlaag Midden
Levensduur 10 jaar
Lengte 3 - 5 cm
Waterwaarden
Temperatuur 23 - 28°C
PH 5 - 8
GH 5 - 8
Stroming Gemiddeld
 Kardinaaltetra
 Kardinaaltetra
 Groep Kardinaaltetra's
 Groep Kardinaaltetra's
 Kardinaaltetra vs Neontetra. Bij de Kardinaaltetra loopt de rode streep door over de gehele buik, in tegenstelling tot de Neontetra.

De kardinaaltetra is een van de meest bekende vissen voor in het aquarium. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de rode en fluorescent blauwe banden die van hun kop tot aan hun staart doorlopen. Ze zijn gemakkelijk te houden, kunnen tegen een grote verscheidenheid aan waterwaarden en hebben prachtige kleuren!

Gedrag

Kardinaaltetra's zijn rustige, vredelievende visjes met een ietwat nieuwsgierig karakter. In een beplant aquarium kan je ze vaak tussen de plantjes zien zoeken naar eten.

Ondanks dat het een scholende vis is, hebben kardinaaltetra's snel de neiging om te gaan "shoalen" als ze zich prettig voelen. Als u echt het scholende gedrag wilt zien is dit gemakkelijk te voorkomen door een grotere vredelievende vissoort aan het aquarium toe te voegen (voor zover dit bij/in uw aquarium past). Door de aanwezigheid van de grotere soort zullen de tetra's eerder geneigd zijn te gaan samenscholen, ondanks dat deze grotere vis geen bedreiging voor hen is.

Inrichting

Qua inrichting hebben kardinaaltetra's weinig eisen. Ze hebben wel voldoende zwemruimte nodig, houd dus open zwemruimte over in de middelste waterlaag. Ze zwemmen graag tussen planten/hout door en zoeken hier ook graag naar eten. Hun kleuren worden het mooiste in een beplant aquarium met gedempt licht of drijfplanten.

Hoewel kardinaaltetra's in aquaria met een PH waarde tussen 5 en 8 kunnen, voelen ze zich het best in aquaria met een PH tussen 5 en 6,5. Zorg dat je ze na aanschaf langzaam laat wennen aan hun nieuwe aquariumwater; kardinaaltetra's kunnen niet goed tegen sterk schommelende PH waarden.

Voeding

Kardinaaltetra's zijn van nature opportunistische eters. Ze eten alles wat beweegt en in hun bek past. Dit zijn voornamelijk beestjes, maar af en toe ook algen. In het aquarium eten ze nagenoeg alles wat je ze geeft, maar het is wel belangrijk om gevarieerd te voeren. Een afwisseling tussen vlokvoer/granulaat, diepvriesvoer en klein levend voer is altijd goed!

Geslachtsonderscheid

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is heel erg moeilijk te zien. Mannetjes blijven over het algemeen iets kleiner dan de vrouwtjes, en vrouwtjes hebben een iets rondere buik dan mannetjes.

Opmerkingen

Kardinaaltetra's zijn een leuke aanwinst voor de meeste gezelschapsaquaria. Een combinatie met maanvissen en discusvissen is echter af te raden, aangezien deze soorten de kardinaaltetra aan kunnen zien voor levend voer.

Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Gedrag onderling Vredelievend
Verband School
Levensduur 10 jaar
Lengte 3 - 5 cm
Waterlaag Midden
Broedgedrag Vrijlegger
Dieet Carnivoor
Waterwaarden
Temperatuur 23 - 28°C
PH 5 - 8
GH 5 - 8
Overig
Herkomst Zuid-Amerika
Minimale lengte aquarium 80 cm
Minimaal aantal liters 60 L
Stromingssnelheid Gemiddeld
Moeilijkheidsgraad Makkelijk