FindYourFish

Vuurneon

Hemigrammus erythrozonus - Glowlight Tetra

Vuurneon
Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Verband School
Waterlaag Midden
Lengte 3 - 4 cm
Waterwaarden
Temperatuur 23 - 26°C
PH 6 - 8
GH 2 - 12
Stroming Gemiddeld
 Vuurneon

De vuurneon is een prachtige vis die zeer geschikt is om in een gezelschapsaquarium te houden. Daarnaast zijn ze zeer sterk en kunnen ze een ruime variatie van waterwaarden aan. Dit maakt ze een zeer geschikte beginnersvis. De vuurneon kan herkend worden aan de dunne, oranje streep die over zijn hele lichaam loopt.

Gedrag

De vuurneon is een rustig scholenvisje. Hij komt het beste tot zijn recht in een aquarium met rustige vissen die kleiner zijn dan hijzelf. In een aquarium met drukke en/of grotere vissen kan hij schuw worden en zich verstoppen. Daarnaast kan hij het beste niet in een aquarium met cicliden of maanvissen worden gehouden. Deze roofvissen kunnen de vuurneon voor voer aanzien.

Vuurneons zijn shoalers, wat wil zeggen dat ze maar losjes samenscholen. Ze hebben, net als echte scholers, wel voldoende soortgenoten nodig om zich fijn te voelen en zich te laten zien. Een school van minstens 10 vuurneons is het beste.

Inrichting

In het wild komt de vuurneon uit schaduwrijke gebieden met donker water. Hij is dus zeer gebaad bij gedimd licht, of in elk geval voldoende schaduwplekken in de vorm van planten die over het oppervlakte groeien of drijfplanten. Zorg er wel voor dat er een open zwemruimte overblijft.

De kleuren van de vuurneon komen het mooiste uit tegen een donkere achter- en ondergrond, maar dit is geen vereiste voor de vis zelf.

Voeding

Vuurneons eten alles wat je ze voert, van droogvoer tot levend voer. Een gevarieerd dieet van vlokvoer en af en toe diepvries- en levend voer is wel zeer belangrijk voor hun gezondheid. Daarnaast zorgt het ervoor dat hun kleuren mooier worden.

Geslachtsonderscheid

Het geslachtsonderscheid is zeer moeilijk te maken. Wanneer de vrouwtjes eitjes bij zich dragen zijn ze iets voller en breder dan mannetjes.

Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Gedrag onderling Vredelievend
Verband School
Lengte 3 - 4 cm
Waterlaag Midden
Broedgedrag Vrijlegger
Dieet Omnivoor
Waterwaarden
Temperatuur 23 - 26°C
PH 6 - 8
GH 2 - 12
Overig
Herkomst Zuid-Amerika
Minimale lengte aquarium 60 cm
Minimaal aantal liters 60 L
Stromingssnelheid Gemiddeld
Moeilijkheidsgraad Makkelijk