FindYourFish

Otocinclus

Otocinclus Vittatus - Dwarf Suckermouth

Otocinclus Vittatus
Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Verband School
Waterlaag Overal
Lengte 3 - 5 cm
Waterwaarden
Temperatuur 22 - 26°C
PH 7 - 8
GH 4 - 15
Stroming Gemiddeld
 Otocinclus Vittatus
 Een groepje otocinclussen in de beplanting
 Otocinclus aan het raam geplakt

De Otocunlus Vittatus is een fantastische, speelse algeneter. In tegenstelling tot veel algeneters is de otocinclus een echte algeneter. Het is dan ook niet aan te raden ze te introduceren in aquaria die nog maar net draaien, omdat daar nog niet voldoende algen zijn te vinden.

Gedrag

Otocinclussen zijn ontzettend sociale vissen en moeten in een schooltje van minstens 10 zijn om ze goed tot hun recht te laten komen. Hierdoor wordt hun overlevingskans ook groter (zie opmerkingen). Ze zijn zeer sociaal en altijd bij elkaar in de buurt. Ook naar andere vissen toe zijn ze zeer vreedzaam.

Inrichting

Otocinclussen hebben een aquarium met vooral veel beplanting nodig. Schuilplaatsen in de vorm van kienhout worden op prijs gesteld, maar met voldoende beplanting is dit niet nodig.

Omdat ze in het wild in rivieren worden gevonden, hebben ze liever wat meer stroming dan minder stroming.

Voeding

De otocinclus is een echte herbivoor en leven vooral van algen. Ze hebben algen ook echt nodig om te overleven! Daarnaast zullen ze af en toe een hapje meepakken van levend of diepvriesvoer, maar dit hoef je niet speciaal voor hen te geven. Bijvoeren met speciale tabletten met spirulina of groenvoer wordt zeker op prijs gesteld. Oto's zullen niet van de beplanting gaan eten, zelfs niet wanneer ze verhongeren door gebrek aan voedsel.

Geslachtsonderscheid

Het geslachtsonderscheid is zeer slecht te zien. Vrouwtjes worden vaak iets groter en breder dan mannetjes.

Opmerkingen

Er zijn zeker 16 soorten otocinclussen en meestal worden ze onder de verkeerde naam aangeboden. De otocinclus vittatus is te herkennen aan de doorlopende zwarte streep op hun zij en aan de zwarte vlek op de staart.

Otocinclussen worden (nog) niet op grote schaal in gevangenschap gekweekt en de worden dus vooral in het wild gevangen. Tijdens het vangen en transport ervaren ze zeer veel stress en worden ze slecht behandeld, waardoor veel otocinclussen de reis niet overleven. Ook in de aquariumwinkel of zelfs na aanschaf kunnen ze nog aan de stress en honger bezwijken. Wees hier op voorbereid! Om de kans op overleven te vergroten kan je ze het beste meteen na aanschaf bijvoeren met algentabletten en/of groenvoer. Zo weet je in elk geval zeker dat ze voldoende voedsel kunnen vinden om aan te sterken.

Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Gedrag onderling Vredelievend
Verband School
Lengte 3 - 5 cm
Waterlaag Overal
Broedgedrag Substraatbroeder
Dieet Herbivoor/Algen
Waterwaarden
Temperatuur 22 - 26°C
PH 7 - 8
GH 4 - 15
Overig
Herkomst Zuid-Amerika
Minimale lengte aquarium 60 cm
Minimaal aantal liters 60 L
Stromingssnelheid Gemiddeld
Moeilijkheidsgraad Gemiddeld