Het is niet aan te raden dit visje in een nieuw aquarium te plaatsen. Ze kunnen erg slecht tegen schommelende omstandigheden (waterwaarden en het verplaatsen van plantjes e.d.) en raken erg snel in de stress waardoor ze uit het aquarium kunnen springen.' />

FindYourFish

Pauwooggrondel

Tateurndina Ocellicauda - Peacock Gudgeon

Mannelijke pauwooggrondel probeert een vrouwtje te imponeren
Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Verband Koppel/Harem
Waterlaag Onder/Midden
Lengte 4 - 5 cm
Waterwaarden
Temperatuur 22 - 26°C
PH 7 - 8
GH 6 - 10
Stroming Weinig/Gemiddeld
 Mannelijke pauwooggrondel probeert een vrouwtje te imponeren
 Mannelijke pauwooggrondel
 Vrouwelijke pauwooggrondel

De pauwooggrondel is een mooi koppelvisje wat maar zo'n 5 centimeter lang wordt. Het is een vreedzame, rustige soort wat hem geschikt maakt voor aquaria vanaf 80 centimeter.

Het is niet aan te raden dit visje in een nieuw aquarium te plaatsen. Ze kunnen erg slecht tegen schommelende omstandigheden (waterwaarden en het verplaatsen van plantjes e.d.) en raken erg snel in de stress waardoor ze uit het aquarium kunnen springen.

Gedrag

Pauwooggrondels zijn rustige vissen en hebben rustige medebewoners nodig. Als de andere aquariumbewoners te druk zijn, kan de pauwooggrondel gestressed raken.

Het is het beste om een mannetje met een of meerdere vrouwtjes te houden. Als je meerdere mannetjes hebt kunnen ze elkaar gaan opjagen, wat in een te klein aquarium tot de dood kan leiden. Houd nooit meerdere mannetjes in een aquarium kleiner dan 1 meter! Als je daarnaast ook nog te weinig vrouwtjes hebt kunnen de mannetjes het vrouwtje de dood in jagen.

Naar andere aquariumbewoners toe zijn ze zeer vreedzaam en zullen alleen kleine garnaaltjes en dergelijke eten wanneer deze in hun bek passen. Wanneer de pauwooggrondels een nestje hebben zullen ze een territorium inrichten en andere vissen hierbij weghouden.

Inrichting

Pauwooggrondels hebben veel schuilplaatsen nodig in de vorm van beplanting, hout, stenen of andere ornamenten. Hier rusten ze in, en vrouwtjes kunnen zich hierin verschuilen als het mannetje teveel achter haar aanjaagt. Daarnaast geven schuilplaatsen de mogelijkheid tot kweken. Hoe krapper hoe beter!

Drijfplanten of planten die langs de oppervlakte verder groeien (zoals vallisneria-soorten) zijn goede planten om te houden. Deze zorgen voor schaduwplekken waar de pauwooggrondel zich beter in voelt en zijn kleuren beter in uitkomen.

Voeding

De pauwooggrondel is een carnivoor en zal droogvoer niet zo gemakkelijk accepteren, hoewel dit per vis kan verschillen. Het beste is om vooral levend- en diepvriesvoer te geven zodat ze gezond blijven en hun kleuren mooi uitkomen. Omdat ze vooral in de onderste waterlagen verblijven is zinkend voer zeker een aanrader.

Geslachtsonderscheid

Het geslachtsonderscheid is gemakkelijk te maken. Het mannetje heeft een groter, vierkanter voorhoofd dan het vrouwtje. Daarnaast heeft het vrouwtje een bollere buik.

Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Gedrag onderling Territoriaal
Verband Koppel/Harem
Lengte 4 - 5 cm
Waterlaag Onder/Midden
Broedgedrag Holenbroeder
Dieet Carnivoor
Waterwaarden
Temperatuur 22 - 26°C
PH 7 - 8
GH 6 - 10
Overig
Herkomst Azie
Minimale lengte aquarium 80 cm
Minimaal aantal liters 80 L
Stromingssnelheid Weinig/Gemiddeld
Moeilijkheidsgraad Gemiddeld