FindYourFish

Appelslak

Pomacea Diffusa - Mystery Snail

Een appelslak. Je kunt hier goed de puntige vorm en rechte hoeken in het huisje zien.
Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Verband Solo/Koppel/School
Waterlaag Bodem
Levensduur 2 jaar
Lengte 4 - 5 cm
Waterwaarden
Temperatuur 18 - 28°C
PH 7 - 8
GH 10 - 15
Stroming Gemiddeld
 Een appelslak. Je kunt hier goed de puntige vorm en rechte hoeken in het huisje zien.
 Een appelslak die onderweg is naar het oppervlakte om adem te halen. Het orgaan wat ze hiervoor gebruiken is al

De appelslak is een mooie slak om in het aquarium te houden, en een echte aanwinst in kweekaquaria! Appelslakken hebben een enorm inefficient spijsverteringskanaal. Hun uitwerpselen bestaan uit half verteerd voedsel en ontzetten veel micro-organismen, wat een fantastische voedselbron voor jonge visjes is.

Appelslakken kunnen niet bij slakkeneters geplaatst worden, en er moet ook opgepast worden met vissen die hun voelsprieten aanzien voor voedsel. De appelslak gaat niet dood wanneer zijn voelsprieten worden opgegeten, maar de slak wordt hier erg angstig van waardoor hij zijn huisje niet vaak meer zal verlaten.

De appelslak is te herkennen aan zijn puntige huisje en aan de scherpe hoeken tussen de draaiingen. Andere soorten appelslakken hebben huisjes met een meer afgerond aanzicht. Ze kunnen allerlei verschillende kleuren hebben: een wit of grijs lichaam en een paars, geel, roze of blauw huisje.

Gedrag

Appelslakken zijn de hele dag actief en kruipen het hele aquarium rond. Af en toe gaan ze naar de oppervlakte van het aquarium en "happen" lucht met een speciaal orgaan. Ze bewaren lucht in een speciale kamer in hun huisje, waaruit ze af en toe lucht kunnen laten ontsnappen en zich laten vallen om sneller beneden te komen. Sommige slakken vinden het ook leuk om zich rond te laten drijven aan de oppervlakte.

Appelslakken laten gezonde planten met rust (in tegenstelling tot andere soorten appelslakken) dus ze kunnen zelfs in zwaar beplante aquaria geplaatst worden.

Inrichting

Om appelslakken op een veilige manier te houden heb je een overdekt aquarium nodig. Ze leggen hun eitjes boven water, waardoor ze soms de neiging hebben om uit het water te gaan. Als je een open aquarium hebt en ze de ruimte boven het water niet goed genoeg voor hun eitjes vinden, kunnen ze een andere plek gaan zoeken waardoor ze het aquarium uitkruipen. Een ruimte van 10 cm tussen de waterlijn en de overkapping voldoende voor de appelslak om een geschikte plek voor eitjes te vinden.

Voeding

Appelslakken zijn omnivoren met een voorkeur voor planten. Hij eet vooral rottende plantendelen en andere voedselresten, maar pakt af en toe ook algen weg en zal zelfs eitjes van (plaag)slakken eten wanneer hij deze tegen komt.

Het is belangrijk om de appelslak bij te voeren met bodemtabletten en af en toe calciumrijke groente zoals courgette, komkommer, geblancheerde spruitjes en spinazie. Hierdoor blijft zijn huisje mooier en komen er geen gaten in.

Geslachtsonderscheid

Appelslakken zijn of mannelijk, of vrouwelijk. Het verschil is alleen te zien wanneer ze paren of wanneer je een slak eitjes ziet leggen.

Opmerkingen

Na het paren kan een vrouwelijke appelslak het sperma nog maanden opslaan. Houd er dus rekening mee dat ze na aanschaf een of meerdere bevruchte eierclusters af kan zetten. Als je geen extra appelslakjes wilt, kan je de eierclusters gemakkelijk uit het aquarium verwijderen.

Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Gedrag onderling Vredelievend
Verband Solo/Koppel/School
Levensduur 2 jaar
Lengte 4 - 5 cm
Waterlaag Bodem
Broedgedrag Vrijlegger
Dieet Omnivoor
Waterwaarden
Temperatuur 18 - 28°C
PH 7 - 8
GH 10 - 15
Overig
Herkomst Zuid-Amerika
Minimale lengte aquarium 30 cm
Minimaal aantal liters 30 L
Stromingssnelheid Gemiddeld
Moeilijkheidsgraad Makkelijk