FindYourFish

Borstelneus Ancistrus

Ancistrus cf Cirrhosus - Common Bristlenose Catfish

Vrouwelijke (of jong mannetje) Ancistrus cf. cirrhosus op catappablad
Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Verband Solo/Koppel
Waterlaag Overal
Levensduur 12 jaar
Lengte 12 - 16 cm
Waterwaarden
Temperatuur 22 - 26°C
PH 6 - 8
GH 2 - 15
Stroming Gemiddeld
 Vrouwelijke (of jong mannetje) Ancistrus cf. cirrhosus op catappablad
 Mannelijke Ancistrus cf. cirrhosus
 Mannelijke Ancistrus cf. cirrhosus
 Mannelijke Ancistrus cf. Cirrhosus op courgette

De Ancistrus cf. cirrhosus is een leuke algeneter die niet veel eisen heeft. Hij houdt het aquarium goed schoon van algen (hoewel ze niet alle soorten algen eten) en is erg leuk om naar te kijken. Ze zijn niet geschikt om in kleinere aquaria te houden. Ze kunnen 16 centimeter lang worden en hebben veel ruimte nodig, waardoor een minimale baklengte (voor een exemplaar) van 100cm nodig is.

Gedrag

Ancistrus cf. cirrhosus zijn vissen met karakter, verschillende exemplaren kunnen verschillend gedrag vertonen. Het is een over het algemeen vredelievende vis die wel territoriaal is richting soortgenoten, en hen zelfs de dood in kan jagen. Het beste is om ze in hun eentje te houden of als een koppel. Houd er wel rekening mee dat als je een koppel neemt, je er in een mum van tijd honderden hebt!

Hoewel het een vis is die het vooral ‘s nachts actief is zul je ze overdag ook veel zien terwijl ze hier en daar wat algen wegschrapen, of liggen te relaxen onder een stuk hout. Dit doen ze soms zonder dat ze zitten vastgezogen, dus wees niet bang als je hem los op zijn rug onder een stuk hout ziet liggen!

Inrichting

Er zijn weinig eisen voor het aquarium. Deze Ancistrussen kunnen een grote verscheidenheid aan waterwaarden aan, maar hebben wel een paar behoeftes als het gaat om de inrichting. Ze hebben meerdere verstopplekken nodig, welke kunnen bestaan uit kienhout, planten en/of stenen. Halve kokosnoten en/of terracotta potten worden ook gewaardeerd als schuilplaats, maar zorg er dan wel voor dat er geen scherpe randen aanzitten waar ze zich aan kunnen verwonden!

Soms hebben Ancistrussen de neiging om te graven. Daarom is een zachte bodem van zand of zacht grind aan te raden zodat ze zich niet verwonden. Door het graafgedrag kunnen planten soms ontworteld worden, maar deze kunnen rustig terug worden gezet.

Voeding

De Ancistrus cf. cirrhosus is een omnivoor. Ze eten bijna alles wat je ze geeft, van vlokvoer tot levend voer. Het is wel nodig om ze bij te voeren met spirulina tabletten aangezien het vooral planteneters zijn. Daarnaast is ook een stuk kienhout essentieel voor hun dieet, hier halen ze cellulose uit. Als ze niet voldoende plantaardig voedsel krijgen zullen ze aan de planten beginnen en kunnen ze op den duur overlijden aan maagproblemen.

Af en toe een schijfje (goed schoongemaakte) courgette of komkommer wordt ook zeer gewaardeerd! Deze kan je het beste verzwaren met een keramieken potje en een tie-wrap.

Geslachtsonderscheid

Rond een centimeter of 12 wordt het geslacht van de Ancistrus cf. cirrhosus duidelijk. Mannetjes zullen grote stekels op hun snuit krijgen (ook wel gewei genoemd). Vrouwtjes ontwikkelen dit niet of nauwelijks. De lengte van mannetjes en vrouwtjes blijft meestal gelijk.

Opmerkingen

Veel Ancistrussoorten lijken zo erg op elkaar, zeker als ze jong zijn, dat deze vissen vaak onder de verkeerde naam worden verkocht.

Eigenschappen
Gedrag Vredelievend
Gedrag onderling Territoriaal
Verband Solo/Koppel
Levensduur 12 jaar
Lengte 12 - 16 cm
Waterlaag Overal
Broedgedrag Holenbroeder
Dieet Omnivoor/Algen
Waterwaarden
Temperatuur 22 - 26°C
PH 6 - 8
GH 2 - 15
Overig
Herkomst Zuid-Amerika
Minimale lengte aquarium 100 cm
Minimaal aantal liters 80 L
Stromingssnelheid Gemiddeld
Moeilijkheidsgraad Makkelijk