FindYourFish

Draadalg

Hair Algae

Draadalg
Kenmerken
Kleur Groen
Uiterlijk Lange slierten
Groeisnelheid Snel
Verwijderbaar Makkelijk
Hoe verwijderen Met de hand
Mogelijke oorzaken
Veroorzaakt door CO2 tekort
Voeding Allerlei
Licht Te veel
 Draadalg

Algemene beschrijving

Draadalg is een groenwier dat bestaat uit lange, lichtgroene draden die zich door het hele aquarium slingeren. Als je het te lang op zijn beloop laat, verstikken de draden de planten waardoor deze zullen afsterven. Maar hier hoeft het niet op uit te lopen! Draadalg is erg makkelijk met de hand te verwijderen; je kan het zo uit het aquarium pakken! Hierdoor zal het echter niet verdwijnen, maar de oplossing is bijna net zo makkelijk.

In 90% van de gevallen ontstaat draadalg door een tekort aan CO2 in het aquarium. Een CO2 tekort zorgt ervoor dat de planten minder snel groeien en dus ook minder voedingsstoffen gebruiken. Hierdoor ontstaat er een voedingsstoffen overschot waar draadalg goed op groeit! Een voor de hand liggende oplossing is dus om CO2 toe te voegen. Dit is makkelijk te realiseren als je al een CO2installatie hebt, of door vloeibare CO2 toe te voegen.

Zorg er ook voor dat de doorstroming in het aquarium goed is, anders ontstaan er zogenoemde dode punten waar geen of weinig watercirculatie is. Hier komt dan ook geen CO2 waardoor de draadalg hier verder kan groeien.

Heb je geen van beide en wil je het ook niet aanschaffen? Een CO2 tekort is ook makkelijk op te vangen door de aquariumbelichting minder lang aan te houden. Hierdoor groeien de planten minder snel, en verbruiken ze minder CO2. Mogelijk bijkomend nadeel kan zijn dat er een voedingsstoffen overschot ontstaat, maar dit is makkelijk te ondervangen met een waterwissel.